مراقبت از سالمند
مراقبت از سالمند یکی از دغدغههای ذهنی اشخاصی است که والدین آنها به سنین سالخوردگی رسیدهاند. با نظر به افزایش جمعیت افراد سالخورده در کشور موضوع مراقبت از سالمندان در منزل به یک نیاز جامعه تبدیل شده است. سالمندان نیازهای مختص به خود را دارند از قبیل عاطفی، معیشتی و …. ترجیح سالمندان و فرزندان آنها برطرف سازی نیاز آنان در خانه است. مراقبت از سالمندان یک شغل نبوده بلکه با عشق عجین است. با افزایش سن هر شخصی در مقابل بیماریهای گوناگون آسیب پذیرتر خواهد بود. چندین پیشنهاد موثر جهت مراقبت از سالمندان در دسترس است. دوران سالمندی مانند دورهی کودکی یا جوانی، یکی از مراحل زندگی به شمار میرود.
به سنین بیشتر از ۶۰ سال دوران سالمندی اطلاق میگردد. امکان دارد از سالها پیش از ۴۰ سالگی تغییرات سالمندی آغاز شود. دیدگاه ما نسبت به سالمندی دارای اهمیت است. سالمندی، یک بیماری نبوده بلکه یک پدیدهی طبیعی به حساب میآید. دوران سالمندی از لقاح آغاز شده و با مرگ خاتمه مییابد. مصداق یک خدمت دائمی مراقبت از سالمند میباشد. این خدمت در برگیرندهی خدمات تخصصی مانند نحوه استفاده از ویلچر دستی و یا ویلچر برقی و … است که بایستی پرستار آن را ارائه نماید، نمیباشد. مراقبت از سالمند اندکی سختتر از نگهداری از سالمند در منزل بوده و به تجربه و قابلیتهای بسیاری نیاز دارد. گاهی مواقع مراقبت از افراد سالخورده از توان فرزندان آنان نیز خارج است. شرایط و شیوهی مراقبت از سالمندان در منزل برای برخی افراد توام با عشق و برکت، و برای برخی افراد مسئلهای چالش برانگیز میباشد. مطلوب است که برای مراقبت درست از سالخورده درک کاملی از دوران سالمندی وجود داشته باشد.
11 نکته طلایی مراقبت از سالمند
- نخستین نکته در مراقبت از سالمندان بررسی امنیت محیط خانه برای سالمندان است.
- محل رفت و آمد مربوط به سالمند در منزل را روشن نگه دارید.
- مبلمان و وسایل اضافی که برای حرکت آزادانه سالمند ممانعت ایجاد میکند را از سر راهش بردارید.
- عدادی میلههای کمکی برای حمام و دستشویی قرار دهید. از واجبات خانه سالمند این میلهها هستند.
- تعدادی لایههای پلاستیکی برای نقاط لغزندهی منزل قرار دهید تا مانع از لیز خوردن سالمندان شود.
- سیم و کابلها را در منزل ساماندهی نموده تا از لغزش و سقوط سالمندان جلوگیری شود.
- به کارگیری حسگرهای مونوکسید کربن: سالمندان در مقابل میزان پایین این نوع گاز آسیب پذیر خواهند بود.
- یک حسگر دما برای شیر دستشویی یا دوش حمام نصب نمائید تا در مقابل سوختگی از پوست سالمند محافظت شود.
- چنانچه سالمند تنها زندگی کردن را ترجیح داد، شرایط مطلوب برای آسایش وی را فراهم سازید. بعضی از تجهیزات الکترونیکی میتوانند شرایط حرکتی سالمند را در منزل به اطلاع شما برسانند.دوربین یا میکروفون موجب از بین رفتن حریم خصوصی سالمند میشود. به کارگیری موبایل ایدهآلتر میباشد. از طریق قابلیت تماس تصویری موجود در شبکههای اجتماعی میتوان بسیاری از نگرانیها را پاسخ داد.
- در صورت ملاقات مرتب فرزندان سالمند میتوان از شرایط امنیتی، کیفیت زندگی و سلامت سالمند مطلع شد.
- مصرف به هنگام دارو در سالمندان دارای اهمیت است. سالمندان مستقل به علت مصرف ناصحیح دارو امکان دارد به نظارت پزشکی نیاز پیدا کنند. موضوعاتی از قبیل مشکلات حافظه و ضعف بینایی مصرف به موقع و صحیح دارو در سالمندان را به خطر میاندازد.
رایج ترین بیماری سالمندان را بشناسید!
برخی از بیماریها بین سالمندان رایج است در ادامه آنها را بررسی و راههای مناسب کنار آمدن با آنها را نیز بیان میکنیم.
اختلالات شنوایی
افراد سالمندی که دچار اختلالات شنوایی هستند به مرور زمان به انزوای اجتماعی مبتلا میشوند. بایستی بیماری سالمندان را جدی گرفت و به هیچ وجه او را مورد توهین و تمسخر قرار نداد. زیرا اشتیاق او نسبت به ادامه زندگی و سطح امید برای زندگی به شدت دچار افت خواهد شد.
در چنین شرایطی برای آنکه سالمند احساس تنهایی کمتری داشته باشد، مطلوب است از پرستار سالمند یاری گرفت. پرستاران به شکل مطلوبی میدانند که با کسانی که به اختلال شنوایی دچار هستند، چگونه ارتباط برقرار نمایند.
اختلالات بینایی
رفتارهای گوناگون اشخاص غیر متخصص با سالمندان کم بینا و نابینا باعث ایجاد افسردگی در آنها خواهد شد. عدم رسیدگی و توجه به سالمندان موجب بروز آسیبهای احتمالی مانند حوادث فیزیکی (همچون افتادن،برخورد داشتن به چیزی و…)، مصرف نادرست داروها و… میشود.
فشار خون بالا
این بیماری هیچ نوع علائم ظاهری نداشته و به صورت ناگهانی رخ میدهد و آسیبهای شدیدی مانند سکته مغزی، قلبی و ….. را به همراه دارد. مراقبین سالمند بایستی اصول زیر را رعایت نمایند:
- توجه و دقت کافی جهت مصرف به موقع دارو و اندازهگیری فشار خون سالمندان داشته باشند.
- از تغذیه میانسالان نمک اضافی را حذف کنند.
- ایجاد شرایطی مطلوب تا سالمند در فشار روانی و استرس کمتری قرار بگیرد.
دیابت
یکی دیگر از رایجترین مشکلاتی که افراد سالمند به شدت با آن دسته و پنجه نرم میکنند، دیابت میباشد. این بیماری در افراد سالخورده آسیب بسیاری را ایجاد کرده و امکان دارد عملکرد مثانه و کلیه را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. در عمدهای از مواقع نیز دیده شده که اعصاب بینایی فرد نیز با مشکل مواجه میشود.
صحیح ترین روش استفاده از وسایل سالمندان
ویلچر: قبل از به کارگیری ویلچر بخشهای گوناگون آن را مورد بررسی قرار دهید.تا از صحت و سلامت آنها اطمینان حاصل نمائید. یکبار در هفته چرخهای ویلچر را ارزیابی کرده و چنانچه آسیبی مشاهده شد برای تعمیر آنها سریعاً اقدام کنید. به بدنه و چارچوب صندلی دقت داشته و در شرایط وجود شکاف، ترک خوردگی یا تو رفتگی برای اصلاح آنها اقدام نمائید.
چنانچه ترمزها به آسانی حرکت نمیکنند ضروری است آنها را روغن کاری نمائید. گاهی مواقع به علت تنظیم نبودن باد درون لاستیکها امکان دارد ترمز به خوبی کار نکند از این رو هر هفته بایستی باد لاستیکها را مورد بررسی قرار داد.
تمیز نمودن ویلچر یکی دیگر از اقدامات موثری ست که به نگهداری سالم ویلچر و افزایش کارایی و طول عمر آن منجر خواهد شد. مطلوب است به طور دورهای با استفاده از یک شویندهی ملایم و یا تنها توسط یک پارچهی مرطوب، بدنه ویلچر را تمیز کنید.
واکر: واكر یكی از ابزارهای با اهمیت برای كمك در راه رفتن است. عضلات اندام تحتانی سالمندانی که با كاهش قدرت همراه بوده است، گسترهی حركتی مفصل زانو یا مچ پا و یا ران آنها كم شده، همراه با درد و یا ناپایداری مفصلی بوده و یا در تعادل دچار اختلال هستند.
واکر به علت چهار پایهای که دارد پایدارترین ابزار کمکی جهت راه رفتن است. این ابزار زمانی به کار میرود که بیمار اجازهی گذاشتن وزن خود بر روی یک پا را نداشته باشد یا توانایی و قدرت سالمند در راه رفتن با افت مواجه شده باشد.
مراقبت از سالمند در جهان امروزه یکی از مهم ترین دغدغههای هر فردی است. با توجه به افزایش نرخ جمعیت سالخورده در کشور ما این موضوع به یک دغدغهی ملی تبدیل شده است. البته باید توجه داشته باشیم که دوران سالمندی نیز همچون دوران کودکی و نوجوانی یکی از مراحل زندگی به شمار می آید و چالشهای خود را نیز دارد. مراقبت از سالمند در بعضی مواقع توام با عشق و برکت و در بعضی مواقع توام با چالش است که در صورت داشتن درک درست از این دوره میتوان مراقبت بهتری نیز از سالمندان داشت.
امیدواریم که این مقاله توانسته باشد در زمینه مراقبت از سالمند اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار داده باشد . شما نیز میتوانید تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بروزرسانی 17.05.01