نحوه استفاده از واکر
واکر یکی از تجهیزات با اهمیت به منظور کمک در راه رفتن است و نحوه استفاده از واکر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در شرایطی که قدرت عضلات اندام تحتانی بیماران کاهش یافته است، از گسترهی حرکتی مفصل ران، زانو یا مچ پای این افراد کاسته شده، یا دچار درد و ناپایداری مفصلی هستند و یا در تعادل اختلال دارند، واکر رولیتور میتواند تاثیرگذار باشد. نکته حائز اهمیت این است که بیماران پس از عمل جراحی یا درمان آسیبی که بر اندام تحتانی یا لگن آنها حادث شده، زودتر راه بروند.
پزشک به عمدهای از این بیماران، اجازه راه رفتن بر روی اندام آسیب دیده را تا مدتی نمیدهد. در این زمان بیمار میبایست واکر یا عصا را به کار بگیرد. واکر به دلیل داشتن چهار عدد پایه نسبت به عصا پایدارتر است. واکر برای کسانی مطلوب است که در آنها حفظ پایداری در شرایط ایستاده با مشکل روبرو است. به کارگیری واکر به آموزش عملی نیاز داشته و میبایست با کمک فیزیوتراپ ، روش هر یک از مراحل زیر را فرا گرفت. براساس نوع عمل جراحی و شرایط بیمار احتمال دارد در هر یک از مراحل زیر تغییراتی از سوی پزشک یا فیزیوتراپ اعمال گردد. همواره از روشی پیروی کنید که پزشک یا فیزیوتراپ توصیه مینماید.
روش صحیح استفاده از واکر
روش صحیح بلند شدن از تخت و بدست گرفتن واکر:
- از سمتی بلند شوید که جراحی صورت گرفته است. برای مثال چنانچه پای چپ مورد جراحی قرار گرفته است، ابتدا میبایست پای چپ از لبه تخت خارج شود.
- لگن را با کمک هر دو آرنج، محور نموده و تنه خود را به سمت مرکز لگن بچرخانید. همواره تنه و پاها را به طور مستقیم و در راستای یکدیگر نگه دارید و ران را نیز به یک سو نچرخانید.
- پای سالم را حرکت داده و بر لبه تخت بنشینید. پای بیمار را تا اندازهی ممکن مستقیم نگه دارید.
- دستههای واکر را با هر دو دست گرفته و اقدام به بلند شدن کنید. در هنگام بلند شدن به سمت جلو خم نشوید.
روش صحیح راه رفتن با واکر:
- نخست با دستان خود واکر را بلند نموده و آن را اندکی جلوتر بر سطح زمین قرار دهید. چنانچه واکر چرخ دارد آن را به همین میزان به جلو هدایت کنید. واکر را به میزانی جلو ببرید تا پایههای عقبی آن در موازات پنجه پاهای بیمار قرار بگیرند.
- پیش از آنکه بیمار قدمی بردارد، اطمینان حاصل کنید که هر چهار پایه واکر بر سطح زمین قرار دارند.
- اندکی به سمت جلو خم شده و گام اول را توسط پای آسیب دیده یا ضعیف برداشته و آن را بلند نموده و یک گام جلوتر بر سطح زمین قرار دهید (چنانچه پزشک معالج اجازهی گذاشتن وزن بر پای ضعیف را نداده است، پای مورد نظر را تنها جلو بیاورید، اما بر سطح زمین قرار ندهید)
بهترین روش استفاده از واکر
☑️ چگونه با واکر از پله بالا و پایین برویم:
با استفاده از واکر میتوان از پلهها بالا و پایین رفت. البته هدف، بالا و پایین رفتن تنها از یک پله است. واکر ابزار مطلوبی برای بالا رفتن از چند پله نخواهد بود. برای این منظور میتوان از طرف جلو از پله بالا و پایین رفت و یا میتوان از سمت پشت و به صورت عقب عقب از پله بالا رفت. شیوه هر یک در زیر توضیح داده میشود.
☑️ بالا رفتن از پله با واکر به طرف جلو:
⏺️ واکر را به طور کامل به پایین پله چسبانده، به گونهای که پایههای جلویی آن، پایین پله را لمس کند.
⏺️ واکر را بلند نموده و هر چهار پایه آن را بر سطح بالایی پله بگذارید.
⏺️ در شرایطی که با هر دو دست خود بر روی دستههای واکر به طرف پایین فشار اعمال میشود، پای سالم بیمار را بلند نموده و بر روی سطح بالایی بگذارید.
⏺️ سپس به سمت جلو خم شده و پای آسیب دیده را نیز بلند نموده و در جوار پای دیگر قرار دهید.
☑️ پایین رفتن از پله با واکر به سمت جلو:
⏺️ واکر را به طور کامل بر سطح زمین پایین پله قرار دهید.
⏺️ در ابتدا پای آسیب دیده را بر روی سطح پایینی بگذارید.
⏺️ کل وزن بیمار را بر روی دستههای واکر انداخته و سپس پای سالم را نیز برداشته و در جوار پای دیگر قرار دهید.
راحت ترین روش استفاده از واکر چرخ دار
زمانی که با استفاده از واکر ایستادهاید و قصد دارید بر روی صندلی بنشینید، مراحل زیر را در پیش بگیرید. تلاش شود صندلی که مورد استفاده قرار میگیرد، در هر دو سوی آن دسته داشته باشد.
⏹️ پشت خود را به صندلی کرده تا اندازهای که لبه نشیمن پشت ساقهای بیمار را لمس کند.
⏹️ اطمینان حاصل کنید که هر چهار پایه واکر بر سطح زمین قرار دارند.
⏹️ پای آسیب دیده را اندکی به سمت جلو ببرید.
⏹️ یک دست را از روی دستهی واکر برداشته، به سمت عقب رفته و دستهی صندلی را بگیرید. در این شرایط میتوان از روی دستههای واکر هر دو دست خود را برداشته و دستههای صندلی را بگیرید.
⏹️ به آرامی بر لبهی نشیمن صندلی بنشینید. زانوی سمت سالم را خم نموده و با استفاده از پای سالم و از طریق فشار دادن آن به زمین به آهستگی نشیمن خود را به بخش عقبتر صندلی جابهجا نمائید. در این شرایط همواره تلاش شود پای آسیب دیده جلوتر از پای سالم قرار بگیرد و این پا را تا اندازهی ممکن مستقیم نگه دارید.
☑️ بلند شدن از روی صندلی:
⏸️ واکر را در سمت جلوی خود به نحوی قرار دهید که سمت باز آن در روبروی بیمار باشد.
⏸️ اطمینان حاصل کنید، هر چهار پایه واکر بر سطح زمین قرار دارند.
⏸️ پای سالم بیمار را اندکی عقبتر از پای آسیب دیده بر سطح زمین قرار دهید.
⏸️ اندکی به سمت جلو خم شده، یک دست را بر روی دسته واکر و دست دیگر را نیز بر روی دسته صندلی قرار دهید (بیمار در این شرایط میتوان هر دو دست را با یکدیگر بلند کرده و دستههای واکر را بگیرد). بر روی هر دو دست بیمار به طرف پایین فشاری اعمال کنید. بیمار پای سالم خود را بر سطح زمین محکم فشار داده و بلند شود.
نحوه استفاده از واکر برای سالمندان و کسانی که از آن استفاده میکنند از اهمیت زیادی برخوردار است. واکر یکی از تجهیزات بااهمیت به منظور کمک در راه رفتن است و در شرایطی که قدرت عضلات اندام حرکتی بیماران کاهش یابد دچار اختلال در راه رفتن میشوند. پزشکان به تعداد زیادی از بیماران که اندام حرکتی آنها آسیب دیده است تا مدت مشخصی اجازه حرکت بدون واکر نمیدهد تا فشار را از اندام حرکتی کم کند. به کارگیری واکر به آموزش عملی نیاز داشته و به کمک فیزیوتراپ روش کار با واکر آموزش داده میشود.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ویل طب تماس بگیرید. همچنین می توانید تجربیات و نظرات خود را در خصوص انواع واکر برای سالمندان با ما به اشتراک بگذارید.
بروزرسانی 1.08.00